Luontokylpy

Hyvinvointikävely - luontokylpy 


Järjestän tilauksesta ja kaikille avoimia luontokylpyjä eli ohjattuja hyvinvointikävelyjä yksilöille ja ryhmille. Paikkana voi olla periaatteessa mikä tahansa luontokohde. Minulle tutuimmat Helsingissä sijaitsevat rauhalliset ja monipuoliset luontokohteet ovat Paloheinän-Haltialan metsäalueet (aarnimetsä, Ruutinkoski, Pitkäkoski, metsäpolut), Lauttasaaren Särkiniemi sekä Uutelan luontopolku. Luontokylvyn voi kuitenkin järjestää myös tuomalla luonnon osallistujan/osallistujien luokse.

Yhden tunnin pituinen luontokylpy sopii hyvin sekä pienemmille että isommille ryhmille. 

Hinnoittelu riippuu osallistujien määrästä ja siitä, liitetäänkö ohjelmaan muuta toimintaa, kuten esim. asahia tai sointukylpy. 

Jos haluat pysähtyä ja hiljentyä luonnon ja itsesi äärelle vähän pitempään, 2-3 tuntia kestävä räätälöity luontokylpy on parempi vaihtoehto.

Ryhmän koosta ja sisällöstä riippuen räätälöidyn luontokylvyn hinnoittelu:

  • 150€ yhdelle henkilölle, 200€ kahdelle henkilölle
  • 85€/hlö kun osallistujia 3-5 henkilöä.
  • yli 6 henkilön ryhmät: pyydä tarjous

Maksu: kortilla tai laskulla. 


Halutessasi varata oman luontokylvyn itsellesi, kahdelle henkilölle, lahjaksi ystävälle, kaveriporukalle, hyvinvointia edistämään omalle työyhteisölle tai yhteisölle, ota minuun yhteyttä ja pyydä tarjous.

irene@jalatar.fi, 044 050 4707 tai alla olevalla lomakkeella


Ilmoitan kaikille avoimista tapahtumista myös some-kanavissa. 


Yleisiä ohjeita: 

Pukeudu sään mukaisesti ja kerroksittain sekä hyviin jalkineisiin. Ota mukaasi avoin mieli ja esim. reppuun istuinalusta ja pullo vettä. Kävelemme vain noin 1-4 km matkan (ryhmän koosta ja kestosta riippuen) hitaasti ja useasti pysähtyen havainnoimaan ympäristöämme. Kävelyt perustuvat luontoyhteyden kokemukseen ja kokemusten jakamiseen. Kaikki kokemukset ovat oikeita, harjoitukset ovat helppoja ja jakamalla ymmärrys sekä yhteys syvenee. Hidastaen saamme nauttia luonnon terveysvaikutuksista. Kehomme ja mielemme rauhoittuu ja rentoutuu. Luontokävely on ennen kaikkea tutkimusmatka itseen. 


Luontokylvystä:

Luontokylpy on ohjattu henkilökohtaisen luontoyhteyden kokemiseen perustuva kävely. Luontokylpy on irtautumista arjen kiireistä, suunnitelmista ja aikatauluista. Luonto antaa mahdollisuuden päästää tästä kaikesta irti ja siten ajatukset selkeytyvät. Luonto ei velvoita tai pakota mihinkään. Luonnossa itsensä kohtaaminen on vapauttavaa eikä siihen liity vastakkainasettelua ja ristiriitaisuuksia. Voit tuntea myötätuntoa ja vapautta olla juuri sellainen kuin sisimmässäsi olet.

Uppoutumalla tähän hetkeen voi tiedostaa oman tilansa, syventää yhteyttä itseensä ja ympäristöönsä. Luontoyhteys auttaa elämän haasteissa, muutoksissa ja itsetuntemuksessa. Olemme kokonaisuus ja yhteydessä toisiimme, joten mikään asia tai tilanne ei ole irrallinen tai vähäpätöinen.

Luonnolla on meihin tutkitusti paljon erilaisia hyvinvointivaikutuksia. Luonnossa oleskelu laskee verenpainetta, parantaa verenkiertoa, lisää hyvänolon hormonien ja vähentää stressihormonien erittymistä, rentouttaa lihaksia ja hermostoa, rauhoittaa mieltä sekä edistää luovuutta ja herkkyyttä.

Fytonsidit ovat kasvien erittämiä haihtuvia öljyjä, joita varsinkin tammi ja mänty erittävät runsaasti. Puiden ja muiden kasvien haihtuvien öljyjen tiedetään mm. helpottavan ahdistusta ja masennusta, vähentävän sympaattisen hermoston aktiivisuutta stressissä ja parantavan elimistön vastustuskykyä. Myös luontoympäristön monimuotoiset mikrobit tehostavat puolustusjärjestelmää.

Luonto auttaa meitä myös maadottumaan. Maadottuminen on laskeutumista omaan kehoomme, luonnolliseen tilaamme ja rytmiimme. Tämä tarkoittaa läsnäoloa tässä hetkessä. Yhteys maahan luodaan siten, että jokin kehon osa on kiinni maassa, kuten mullassa, ruohossa, vedessä, kivessä tai puun rungossa.


Tervetuloa kokemaan lähiluonto ja henkilökohtainen suhteesi siihen kokemuksia jakaen ja uutta oppien. 


Etsi viisautta, älä tietoa. Tieto on menneisyydestä. Viisaus tulee luonnosta. - Intiaanien sananlasku -