Luontokylpy

Luonnollista läsnäoloa metsässä - Natural Mindfulness Forest Bath 


Järjestän luontokylpyjä eli ohjattuja kävelyjä ja hyvinvointihetkiä erilaisissa luontokohteissa yksilöille ja ryhmille. Paikkana voi olla mikä tahansa luontokohde sopimuksen mukaan. Minulle tutuimmat luontokohteet ovat eri puolilla Paloheinän metsäaluetta (aarnimetsä, Ruutinkoski, Pitkäkoski, metsäpolut) Luontokylvyn voi järjestää myös tuomalla luonnon asiakkaan/asiakkaan luokse.

Ilmoitan kaikille avoimista tapahtumista myös some-kanavissa.

Halutessasi varata oman luontokylvyn itsellesi, kahdelle, lahjaksi ystävälle, kaveriporukalle, hyvinvointia edistämään omalle työyhteisölle tai yhteisölle, ota minuun yhteyttä.

irene@jalatar.fi, 044 050 4707 tai alla olevalla lomakkeella


Kesto: Luontokylpy kestää noin 1 - 1,5 tuntia ryhmän koosta riippuen.

Hinnoittelu:

  • 30€/hlö kun ryhmässä 2-3 henkilöä.
  • 20€/hlö kun 4-7 henkilöä.
  • 15€/hlö kun ryhmäkoko 8-12 henkilöä.
  • yli 12 henkilön ryhmät: + 10€/hlö

Maksu: kortilla, tilisiirtona tai käteisellä. 

Kestoltaan pidemmät ja sisällöiltään räätälöidyt luontokylvyt hinnoitellaan erikseen. 


Yleisiä ohjeita: 

Pukeudu sään mukaisesti ja kerroksittain sekä hyviin jalkineisiin. Ota mukaasi avoin mieli ja esim. reppuun istuinalusta ja pullo vettä. Kävelemme turvavälejä noudattaen yleensä vain noin 1-3 km matkan hitaasti ja useasti pysähtyen havainnoimaan ympäristöämme. Kävelyt perustuvat luontoyhteyden kokemukseen ja kokemusten jakamiseen. Kaikki kokemukset ovat oikeita, harjoitukset ovat helppoja ja jakamalla ymmärrys sekä yhteys syvenee. Hidastaen saamme nauttia luonnon terveysvaikutuksista. Kehomme ja mielemme rauhoittuu ja rentoutuu. Luontokävely on ennen kaikkea tutkimusmatka itseen. 


Luontokylvystä:

Luontokylpy on ohjattu henkilökohtaisen luontoyhteyden kokemiseen perustuva kävely. Luontokylpy on irtautumista arjen kiireistä, suunnitelmista ja aikatauluista. Luonto antaa mahdollisuuden päästää tästä kaikesta irti ja siten ajatukset selkeytyvät. Luonto ei velvoita tai pakota mihinkään. Luonnossa itsensä kohtaaminen on vapauttavaa eikä siihen liity vastakkainasettelua ja ristiriitaisuuksia. Voit tuntea myötätuntoa ja vapautta olla juuri sellainen kuin sisimmässäsi olet.

Uppoutumalla tähän hetkeen voi tiedostaa oman tilansa, syventää yhteyttä itseensä ja ympäristöönsä. Luontoyhteys auttaa elämän haasteissa, muutoksissa ja itsetuntemuksessa. Olemme kokonaisuus ja yhteydessä toisiimme, joten mikään asia tai tilanne ei ole irrallinen tai vähäpätöinen.

Luonnolla on meihin tutkitusti paljon erilaisia hyvinvointivaikutuksia. Luonnossa oleskelu laskee verenpainetta, parantaa verenkiertoa, lisää hyvänolon hormonien ja vähentää stressihormonien erittymistä, rentouttaa lihaksia ja hermostoa, rauhoittaa mieltä sekä edistää luovuutta ja herkkyyttä.

Fytonsidit ovat kasvien erittämiä haihtuvia öljyjä, joita varsinkin tammi ja mänty erittävät runsaasti. Puiden ja muiden kasvien haihtuvien öljyjen tiedetään mm. helpottavan ahdistusta ja masennusta, vähentävän sympaattisen hermoston aktiivisuutta stressissä ja parantavan elimistön vastustuskykyä. Myös luontoympäristön monimuotoiset mikrobit tehostavat puolustusjärjestelmää.

Luonto auttaa meitä myös maadottumaan. Maadottuminen on laskeutumista omaan kehoomme, luonnolliseen tilaamme ja rytmiimme. Tämä tarkoittaa läsnäoloa tässä hetkessä. Yhteys maahan luodaan siten, että jokin kehon osa on kiinni maassa, kuten mullassa, ruohossa, vedessä, kivessä tai puun rungossa.


Tervetuloa kokemaan lähiluonto ja henkilökohtainen suhteesi siihen kokemuksia jakaen ja uutta oppien. 


Etsi viisautta, älä tietoa. Tieto on menneisyydestä. Viisaus tulee luonnosta. - Intiaanien sananlasku - 


Luontokursseja Kalliolan kansalaisopistossa

Toimin Kalliolan kansalaisopiston tuntiopettajana, järjestäen seuraavia kursseja syyskaudella 2021:

  • Hyvinvointihetki luonnossa, Paloheinän metsässä 15.9.2021 klo 18-19.30.
  • Luonnollinen läsnäolo su 19.9-3.10.2021 klo 10-12 Vaihtelevat luontokohteet Paloheinän metsässä.


Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

https://opistopalvelut.fi/kalliola/


Muita kurssejani: 

  • Työkaluja ja ideoita elämänmuutokseen alk. 25.9.2021
  • Sointukylpy + asahi (suomalainen terveysliikunta): ti 16.-30.11.2021 klo 17.30-19.00 (kolmen kerran live-verkkokurssi)
  • Auta itseäsi akupisteitä naputtelemalla (EFT-menetelmä) peruskurssi la 20.11.2021 klo 13.45-16
  • Auta itseäsi akupisteitä naputtelemalla (EFT-menetelmä) jatkokurssi: kipu ja kivunhallinta la 27.11.2021 klo 13.45-16

Kalliolan kansalaisopisto sijaitsee osoitteessa: Sturenkatu 11, 00510 Helsinki.