Tietoa sointukylvystä

Sointukylpy on ryhmälle tehtävä äänisyvärentoutus. Sointukylvyssä soitinten harmoniset äänet ja lempeä värähtely johdattavat osallistujat rentoutumisen tilaan, jossa sekä keho että mieli voivat päästää irti jännityksistä ja arjen kiireestä. Sointukylpy on jokaiselle ainutlaatuinen matka omaan sisimpään ja se sopii kaiken ikäisille - myös raskaanaoleville.

Sointukylvyn alussa on lyhyt johdanto äänimaljojen vaikutuksista sekä esittely käytettävistä soittimista. Sointukylpyohjaaja ohjaa myös kehon rentoutusharjoituksen.

Sointukylvyn aikana osallistujat lepäävät viltin alla kuuntellen ja tuntien äänten syvärentouttavan vaikutuksen. Sointukylpyohjaaja soittaa tiibetiläisiä käsin taottuja äänimaljoja, gongia, koshi-tuulikelloa, meditaatiokelloja eli thingsoja ja sadekeppiä.

Soiton voimakkuus on miellyttävä, ei liian voimakas. Sointukylvyn aikana on mahdollista vaipua hyvin rentoutuneeseen tilaan ja jopa nukahtaa. 45 minuuttia kestävä sointukylpy vastaa kolmen tunnin unta. Lopuksi voi halutessaan jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan.

Sointukylvystä voi nauttia myös istuen tuolilla ringissä tai puolikaaressa.

Sointukylpy voidaan toteuttaa myös luonnossa: mättäällä, veden tai vaikkapa nuotion äärellä istuen tai maaten.

Lapsille tarkoitettu sointukylpy on kestoltaan lyhyempi, noin 15-20 minuuttia iästä riippuen. Pienten lasten sointukylpyyn voidaan yhdistää esimerkiksi satu, tarina tai kehollinen harjoitus kuten satuhieronta.

Sointukylvyn vaikutuksia

Sointukylvyn vaikutukset liittyvät kehon normaalin toiminnan palauttamiseen ja epätasapainotilojen korjaamiseen:

  • Verenpaine laskee ja sydämen syke rauhoittuu
  • Oksitosiini eli hyvänolon hormonin eritys lisääntyy
  • Aivosähkökäyrässä esiintyy enemmän alfa-, theta- ja delta-aaltoja eli aivojen toiminta rauhoittuu lepotilaan, jossa arkiajattelu antaa tilaa alitajunnalle ja oivalluksille.
  • Hermosto ja lihakset rentoutuvat
  • Harmoniset äänet aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka saa kehon "taistele tai pakene" -reaktiot laantumaan

Milloin sointukylpyä ei suositella?

* Jos sairastat syöpää ja sinulla syöpähoidot vielä käynnissä: ei ole tarkkaa tietoa miten äänen värähtelyjen vaikuttavat syöpäsoluihin.

* Jos sinulla on sydämentahdistin: voimakkaat äänet vaikuttavat sydämesi toimintaan.

Hinta vaihtelee mm. ryhmän koon mukaan. Kts. hinnasto .

Palautteita sointukylvystä:

"Kiitos vielä sointukylvystä - se oli ihanaa! Todella rentouttava ja rauhoittava." - Pikkujoulut, Pole4Fit Oy, Espoo.

Sointukylpy oli "ihanan rentouttava ja mielenkiintoinen kokemus", "näihin ääniin voisi nukahtaa joka ilta", "käsissä tuntui kihelmöintiä ja pää lämpeni miellyttävästi" - Omaishoitajien ryhmä Kuurankukat. Oulunkylä, Helsinki

Sointukylpy oli "rentouttava", "tuli rauhallinen olo", "mukava tunti", "paras päivä ikinä". - 4.luokka, Metsolan ala-aste, Helsinki.

"Sointukylvyn avulla tulin tietoisemmaksi, että minulla on paljon oppimista oikeasta asenteesta. Minun täytyy oppia, etten suorita sointukylpyä. Minun ei tarvitse pinnistellä. Minun tarvitsee vain antaa asioiden tapahtua. Kiitos, Irene." - Tuula, Helsinki.

"Ensin ajattelin työasioita, mutta sitten ne vain katosivat eivätkä enää häirinneet", "on ihanaa vain olla", "ihmeelliset äänivärähtelyt tuntuvat koko kehossa", "äänet tuntuvat ja kuuluvat kaikkialla, ikäänkuin kiertävät ja sitten täyttävät koko huoneen", "aluksi päässä tuntui kipua, sitten jalassa, mutta molemmat tuntemukset katosivat", "taas sointukylvyn jälkeen pää on kirkas ja ajatus selkeä", "ihanan rentouttava olo." - Sointukylpyryhmät, Oulunkylän Puukoulu, Helsinki.